Senior stylist versus Master stylist

55915039In veel kapsalons worden de prijzen bepaald aan de hand van de ervaring van de stylisten, die worden gecategoriseerd als junior, senior en master stylisten. Master stylisten hebben jarenlange ervaring, laten zich geregeld bijscholen en hebben leidinggevende functies in salons. Senior stylisten hebben meer ervaring dan de junior stylisten, maar ze zijn niet zo innovatief als de master stylisten.

Senior stylisten

Senior kappers vormen meestal de middelste laag in de kappers hiërarchie en brengen heel veel jaren door als junior stylisten. De taken van de junior stylisten verschillen per salon, maar hun voornaamste taak is het assisteren van de hoger opgeleide stylisten, waardoor ze meer kunnen leren. Als ze eenmaal zijn bevorderd tot senior niveau hebben ze minder supervisie nodig en hebben ze genoeg kennis en vaardigheden die resulteren in een hogere kostprijs voor de klant. In sommige salons kunnen stylisten bevorderen naarmate hun klantenbestand groeit of door zich verder te ontwikkelen.

Master stylisten

Dit zijn de hoogste stylisten in de salons. Ze helpen meestal met het trainen van de junior stylisten en helpen hen om te groeien naar het senior niveau. Deze stylisten hebben meestal een groot klantenbestand, krijgen vaak goede reacties van bestaande en nieuwe klanten en vullen hun CV geregeld aan met nieuwe credits. Klanten betalen daarom enorm hoge bedragen om hun haar gedaan te krijgen door een master stylist.

Hoewel niet elke salon een bepaald aantal jaren vereist alvorens je kan bevorderen tot een senior of master stylist, hebben de masterkappers meer jaren ervaring en een groter klantenbestand. Een van de meest belangrijke factoren die stylisten helpt om omhoog te gaan in rang is bijscholing. Master stylisten kunnen uitblinken in een specialiteit, zoals het kleuren van haar. In de praktijk is gebleken dat er veel meer senior stylisten zijn dan masters. Verder moeten alle stylisten een schoonheidsspecialisten cursus hebben afgerond en een vergunning hebben van de staat.